Atatürk Dönemi Ekonomi Anlayışı ve Ekonomi Politikası


(Yüklediğimiz dosyalar PDF formatındadır. Eğer Bilgisayarlarınızda PDF okuyucu yüklü değilse buradan PDF Reader (Okuyucu) Programını İndirebilirsiniz: http://www.gezginler.net/indir/v/638/)

İzmir İktisat Kongresi'nde alınan on iki maddelik kararları gösterdikten sonra Atatürk dönemindeki "Ekonomi Anlayışı" ve "Ekonomik Gelişimi" ile ilgili ciddi bilgiler, kaynaklar ve videolar sunacağız. Yazılar, makaleler vb. çalışmalar, kesinlikle indirilip okunmalıdır. (Zaman içerisinde buradaki bilgi paylaşımını artıracağız.)

Tarihi bugünle karşılaştırırsanız ancak o zaman örnek alınabilecek bir şey olur. O yüzden; bugünü geçmişle her zaman karşılaştırınız. Geçmiş, bugünden ilerideyse, burada bir sıkıntı vardır; bunu düzeltmek için elimizden geleni yapmak zorundayız. Yoksa bu durumun sonu; yok oluşla biter! Ulusal yapı dediğimizde, aynı ortak kültüre ve ortak inanca sahip toplulukların birleşmesiyle oluşturulan örgütsel birlik, usumuzdan (aklımızdan) hiçbir zaman çıkmasın. Türk kültürü üzerinde oluşmuş bu topluluğa: 'Türk Ulusu' denir. İşte Atatürk dönemi ekonomi anlayışının bugünden ne kadar da ileride olduğunu şu kısacık on iki madde ile anlamış oluyoruz:

Ekonomik Ant (Misak-ı İktisat)
"Saat 10'da başlayıp, 11,15 de kapanan ilk oturumda alınan aşağıdaki genel kararlar, şöyledir:

Madde-1: Türkiye, milli sınırları dâhilinde, lekesiz bir bağımsızlık ile dünyanın barış ve gelişme unsurlarından biridir.

Madde-2: Türkiye halkı egemenliğini, kanı ve canı pahasına elde ettiğinden, hiçbir şeye feda etmez ve milli hâkimiyete dayanan meclis ve hükümetine her zaman destek verir.

Madde-3: Türkiye halkı, tahrip etmez; imar eder. Bütün emeği ekonomik yönden ülkeyi yükseltmek amacına yöneliktir.

Madde-4: Türkiye halkı, tükettiği malı olabildiğince kendi yetiştirir. Çok çalışır, zamanda, parada ve ithalatta savurganlıktan kaçar. Milli üretim için yeri geldiğinde geceli gündüzlü çalışır.

Madde-5: Türkiye halkı, servet olarak bir altın hazinesi üzerinde oturduğunun bilincindedir. Ormanlarını evladı gibi sever, bunun için ağaç bayramları yapar; yeniden orman yetiştirir. Madenleri kendi ulusal üretimi için işletir ve servetlerini herkesten fazla tanımaya çalışır.

Madde-6: Hırsızlık, yalancılık, ikiyüzlülük ve tembellik en büyük düşmanımız; taassuptan uzak dindarca bir anlayış her yerde ilkemizdir. Her zaman faydalı yenilikleri severek alırız. Türkiye halkı kutsallığına, topraklarına, şahıslarına ve mallarına karşı yapılan düşmanca propagandalardan nefret eder ve bunlarla mücadeleyi hep bir görev bilir.

Madde-7: Türkler, bilgelik ve yetenek aşığıdır. Türk, her yerde hayatını kazanabilecek şekilde yetişir; fakat her şeyden önce ülkesinin malıdır. Eğitime verdiği yücelik dolayısıyla (Mevlûdu şerif) Kandil günü, aynı zamanda bir kitap bayramı olarak kutlanır.

Madde-8: Birçok savaşlar ve zorunluluktan dolayı azalan nüfusumuzun artması ile beraber sağlıklarımızın, hayatlarımızın korunması en birinci amacımızdır. Türk; mikroptan, pis havadan, salgından ve pislikten çekinir, bol ve saf hava, bol güneş ve temizliği sever. Ata mirası olan binicilik, nişancılık, avcılık, denizcilik gibi beden eğitiminin yayılmasına çalışır. Hayvanlarına da aynı dikkat ve özeni göstermekle beraber cinslerini düzeltir ve sayılarını çoğaltır.

Madde-9: Türk, dinine, ulusuna, toprağına, hayatına ve varlığına düşman olmayan uluslara hep dosttur; yabancı sermayesine karşı değildir. Ancak kendi yurduna, kendi diline ve yasasına uymayan kurum ve kuruluşlarla ilişkide bulunmaz. Türk, bilim ve sanat yeniliklerini nerede olursa olsun doğrudan doğruya alır ve her türlü ilişkide fazla aracı istemez.

Madde-10: Türk, açık alın ile serbestçe çalışmayı sever; tekelcilik istemez.

Madde-11: Türkler, hangi sınıf ve meslekte olurlarsa olsunlar, birbirlerini candan severler. Meslek, zümre itibariyle el ele vererek birlikler, ülkelerini ve birbirlerini tanımak, anlaşmak için seyahatler ve birleşmeler yaparlar

Madde-12: Türk kadını ve öğretmeni, çocuklarını misak-ı iktisadiye kurallarına göre yetiştirir." - İzmir İktisat Kongresi'nde çıkan kararlardır. (17 Şubat - 4 Mart 1923) - Atatürk'ün manevi kızı Prof. Dr. A. Afet İnan'ın yazdığı, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi s.105, s.106, 4. Baskı, Türk Tarih Kurumu, Ankara 1998 

 Makaleler, Kitaplar Vb. Yazılar
Öncelikle Bu Konuya Girişimiz, Atatürk'ün Sözleri İle Olsun (Atatürk'ün İzmir İktisat Kongresi'ndeki Açış Söylevi - 17 Şubat 1923): http://atam.gov.tr/turkiye-iktisat-kongresini-acis-soylevi-izmir/ 


Toplu Makaleler (Tek Bağlantıdan Aşağıdakileri İndirebilirsiniz - 7 Parçadır)
·         Atatürk'ün İktisat Zihniyeti (Yrd. Doç. Dr. Hasan Sabır)
·         Atatürk'ün Ekonomi Anlayışı (Yrd. Doç. Dr. Hasan Sabır)
·         Atatürk'ün Devletçiliği (Prof. Dr. Mehmet Eröz)
·         Atatürk'ün Ekonomi Politikası: Ulusal Bağımsızlık ve Ekonomik Bağımsızlık (Prof. Dr. Okan H. Aktan)
·         Cumhuriyet Döneminde Madenciliğimizin Gelişimi Ve Türkiye Madencilik Politikası (Ahmet Kartalkanat)
·         1923–1938 Dönemi Atatürk’ün Maliye Politikaları: Bütçe ve Vergi Uygulamaları (Dilek Göze Kaya, Ayşe Durgun)
·         Camilla Jacquart'ın Raporuna Göre Atatürk Döneminde Türk Ekonomisi (Durdu Mehmet Burak)

(Dosyaları sıkıştırıp yükledik. Sıkıştırılmış dosyaları açacak herhangi bir programınız (winzip veya winrar) yoksa buradan indirebilirsiniz: www.tamindir.com/indir/MjAxMi0xMS0yNyAwMDozNzo0Ng==/winrar/windows/4.20)

Yedi Makalenin Bulunduğu Tek Blantı: http://s2.dosya.tc/server25/Xhgvbn/AtaturkDonemiEkonomi.rar.html


Atatürk'ün Devletçilik Anlayışı (Doç. Dr. Hasan Yüksel): http://atam.gov.tr/ataturkun-devletcilik-anlayisi/

Atatürk Ve Ekonomi (Prof. Dr. Bülent Daver): http://atam.gov.tr/ataturk-ve-ekonomi/

Atatürk Dönemi Ekonomi Politikası (Muharrem Tünay): http://atam.gov.tr/ataturk-donemi-ekonomi-politikasi/ 

Atatürk Döneminde Bankacılık Sistemine ve Gelişimine Genel Bir Bakış (Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı): http://atam.gov.tr/ataturk-doneminde-bankacilik-sistemine-ve-gelisimine-genel-bir-bakis/

 Atatürk Dönemi Birinci Ve İkinci Beş Yıllık Sanayileşme Planları Ve Türk Ekonomisindeki Yapı Değişikliğine Etkileri 1933-1938 (Dr. Hasan Özyurt): http://www.iudergi.com/tr/index.php/iktisatsosyoloji/article/view/6477/6001 

İzmir-İktisat Kongresi Görüşler ve Değerlendirmeler (Prof. Dr. Zeki Hafızoğulları): http://atam.gov.tr/izmir-iktisat-kongresi-gorusler-ve-degerlendirmeler/


Atatürk’ün Yönerge ve Öğütleri Işığında Türk Tarımındaki Gelişmeler 1923-1938 (Dr. İbrahim İnci): http://www.isteataturk.com/haber/6540/ataturk-8217un-direktif-ve-tavsiyeleri-isiginda-turk-tarimindaki-gelismeler-1923-1938index.php/ilahiyat/article/view/15912/15083


Prof. Dr. A. Afet İnan’ın Bu Konudaki Çalışmaları (İnternet Ortamından İndiremeyeceğiniz İki Kitap... Satın Alınmaları Gerekir):

Birinci Kitap: Örütbağ (internet) Üzerinden Satın Almak İçin Tıklayınız


VİDEOLAR


Sinan Meydan (5 Bölümden Oluşmaktadır):
http://www.youtube.com/watch?v=EbZ7tXS1-lA

Banu Avar'dan Kısa Bir Bilgi: http://www.video-izlesen.net/ataturkun-karma-ekonomi-modelini-kullanan-venezuella-izle.html
Hazırlayan: Özer YAVUZASLAN, DAÜ - Atatürkçü Düşünce Kulübü